U trendu

Rjabkov: Vreme ističe, Vašington ćuti

MOSKVA – Rok za produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) ističe, a Vašington još uvek nije odgovorio na predloge Rusije da se on produži, izjavio je danas u intervjuu zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

START je sporazum koji su prvobitno potpisale SAD i nekadašnji Sovjetski Savez i uveo je ograničenje na količinu nuklearnog naoružanja kojeg jedna država može da poseduje u svom arsenalu, kao i broj vojnih elemenata koji takvo oružje mogu da upotrebe.

Po trenutnom sporazumu, koji je potpisan 8. aprila 2010. godine SAD i Rusija su ograničene na 1.550 nuklearnih bojevih glava, 700 „nosača“ interkontinentalnih balističkih raketa i teških bombardera.

Sporazum predviđa da države dva puta godišnje među sobom razmene informacije o svom nuklearnom arsenalu, prenosi TAS S.

Agencija dodaje da trenutni sporazum dveju zemalja traje do 5. februara 2021. godine i postoji opcija da države sporazum produže ili da naprave novi.

Rjabkov podseća da „vreme ističe“ i dodaje da je na samitu američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog ruskog kolege u Helsinkiju 16. jula predložen dijalog o rešenju brojnih problema o kontroli broja naoružanja.

„Ovo je trenutno imperativ, ne možemo da nastavimo da se pravimo da je sve u redu, da će se poteškoće i problemi rešiti sami od sebe. Naprotiv, problemi u sferi kontrole naoružajna i u sferi stabilnosti rastu“, rekao je Rjabkov, prenosi TAS S.

Rjabkov se zapitao zbog čega SAD ne pružaju odgovor Moskvi po pitanju produženja START-a.

„Da li je zato što Amerikanci nisu zaključili svoju poziciju ili zato što čekaju bolji trenutak da formulišu ovu poziciju iz sopstvenih razloga, ili nemaju organizvan tim koji ovim može da se bavi“, rekao je Rjabkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar