U trendu

Rodriges: Trampov govor o Kubi – groteskni spektakl

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges nazvao je danas „hladnoratovskim grotesknim spektaklom“ govor američkog predsednika Donalda Trampa o Kubi, ističući da će to samo ojačati patriotizam na ostrvu.

Rodriges je, na konferenciji za novinare tokom posete Beču, istakao da Kuba „nikada neće pregovarati pod pritiskom“.

„Nikada nećemo pregovarati pod pritiskom ili pretnjom…Kuba neće praviti ustupke što se tiče njenog suvereniteta i nezavisnosti i neće pregovarati o svojim principima i nikada neće prihvatiti (nametnute) uslove“, kazao je Rodriges.

On je poručio da direktiva nijednog američkog predsednika neće primorati da Kuba promeni svoju politiku.

„Kubanska politika ne može biti bačena na kolena predsedničkom direktivom SAD“, naglasio je Rodriges, prenele su agencije.

Tramp je u petak saopštio da će ponovo vratiti deo restrikcija prema Kubi koje je ublažio njegov prethodnik Barak Obama.

Restrikcije se odnose na regulative u oblasti trgovine i putovanja.

Kubanska vlada je osudila takav potez Trampa i opisala ga kao korak unazad u američko-kubanskim odnosima, ali i dodala da bez obzira na to planira da nastavi dijalog sa Vašingtonom.

U svom govoru u Majamiju, koji je podsećao na retoriku u vreme otvorene konfrontacije, predsednik Tramp je najavio politiku američke administracije prema Kubi koja eliminiše napredak postignut u poslednje dve godine, navedeno je u saopštenju kubanske vlade, preneo je Tas s.

Tramp je svoju odluku objavio u Majamiju gde inače živi brojna kubanska dijaspora, ističući da je Kuba dobila previše ustupaka od SAD u okviru sporazuma sa Obaminom administracijom, dodajući da „su sada ti dani prošli“.

On je kazao da će retrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane da progoni disidente.

 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.