U trendu

Rogov: Generalni direktor IAEA Grosi posetiće danas nuklearku u Zaporožju

ZAPOROŽJE – Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posetiće danas Zaporošku nuklearnu elektranu (ZNPP), rekao je za RIA Novosti predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ i član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Rafael Grosi izjavio je u utorak da pokušava da posreduje u dogovoru o merama zaštite ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju je okupirala Rusija, istakavši da je prilagodio svoje predloge u nastojanju da se postigne „iskorak u pregovorima“.

Grosi je dodao da se ranije zalagao za stvaranje sigurnosne zone oko NE Zaporožje kako bi se sprečila moguća nuklearna katastrofa koju mogu da izazovu uzajamna granatiranja ruske i ukrajinske strane, preneo je Rojters.

„Međutim, unosimo određene izmene i prilagođavamo predloge koje stavljamo na pregovarački sto“, rekao je Grosi i izrazio uverenje da je moguće uspostaviti „nekakvu zaštitu“.

On je predočio da nije reč o konceptu teritorijalne zaštite već o ideji da se uvedu pravila o tome šta bi u tom području trebalo svaki pojednac da čini kako bi se izbegla nuklerana katastrofa.

IAEA je više puta isticala potrebu stvaranja zone bezbednosti oko ZNPP.

Ranije je IAEA saopštila da će Grosi ove nedelje obići nuklearnu elektranu u Zaporožju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.