U trendu

Rogov: Rizici od UKR provokacije tokom posete IAEA Zaporozju

ENERGODAR – Rizici od ukrajinske provokacije tokom posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje visoki su kao nikada ranije, izjavio je danas član glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

“Rizici od provokacija ukrajinskih nacista koji se upuštaju u nuklearni terorizam visoki su kao nikada ranije”, rekao je Rogov komentarišući izveštaje da će misija IAEA preći liniju fronta automobilima, prenela je agencija TAS S.

Tim eksperata za nuklearni nadzor UN stigao je u Kijev u ponedeljak uveče i od sutra će kontrolisati nuklearnu elektranu Zaporožje na jugu Ukrajine, saopštila je ranije danas IAEA.

Kako se navodi, generalni direktor IAEA Rafael Grosi i tim stručnjaka i inspektora krenuli su u misiju podrške u Zaporožju, kako bi pomogli u osiguravanju nuklearne bezbednosti u ukrajinskoj elektrani, koja je pod ruskom kontrolom, i preduzeli vitalne zaštitne aktivnosti.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta, a od marta je pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar