U trendu

Rogozin oštro protiv Rumunije i Moldavije: „Očekujte odgovor, nitkovi!“

Zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin smatra da akcije vlasti rumunske civilne avijacije i vlade Moldavije zahtevaju mere odmazde jer su dovele do toga da se poremeti njegova poseta Moldaviji.

„Sramna smicalica rumunske i moldavske vlade zahteva pažljivu analizu i precizno proračunate oštre kontramere“, ocenio je Rogozin na svom nalogu na Fejsbuku.

Rumunske vlasti saopštile su juče da su sprečile putnički avion, koji se uputio ka Kišnjevu, a u kojem se nalazio Rogozin, da uđe u vazdušni prostor te zemlje, poštujući sankcije EU koje su Rusiji uvedene zbog ukrajinske krize.

Rogozin je naglasio da „oštar tonalitet“ njegovih izjava održava njegove emocije zbog neprijatnosti oko toga šta se desilo putnicima u avionu u kojem se i on nalazio, preneo je TAS S.

„Većina njih se vraćala kući. Uvek sam putovao u Moskvu redovnim letom ruske aviokompanije“, rekao je Rogozin.

On je dodao da se zapadne zemlje nikada neće pomiriti s težnjama Rusije da bude „slobodna i jaka zemlja“.

„I biti kakvi želimo da budemo, to jest, slobodni i jaki bio bi najbolji odgovor svim tim sankcijama i prljavim trikovima“, rekao je Rogozin.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rumunije potvrdili su juče za AFP da avionu nije dozvoljen prelet, zbog čega je putnički avion, koji se uputio ka Kišinjevu, bio primoran da se okrene i prizemi u Minsku.

„Očekujte odgovor, nitkovi“, poručio je potom Rogozin na svom nalogu na Tviteru.

Rogozin je, inače, nameravao da otputuje u Moldaviju kako bi se sastao s predsednikom te zemlje Igorom Dodonom.

Bukurešt je potvrdio da je odluku doneo poštujući sankcija koje je EU uvela Rusiji 2014, a Rogozin je među desetinama ruskih i ukrajinskih ličnosti na koje se odnose sankcije, koje uključuju i zamrzavanje imovine i zabrane putovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.