U trendu

Rohani Severnoj Koreji: Americi se ne može verovati

TEHERAN – Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je severnokorejskom ministru spoljnih poslova da se Sjedinjenim Američkim Državama ne može verovati, javljaju iranski državni mediji, u trenutku kada SAD pokušavaju da dogovorom okončaju nuklearne i raketne programe Pjongjanga.

„Postupci američke administracije proteklih godina doveli su do toga da se SAD širom sveta smatraju nepouzdanom zemljom, koja nije dostojna poverenja i koja ne ispunjava nijednu od svojih obaveza“, rekao je Rohani šefu severnokorejske diplomatije Ri Jong Hou, koji je posetio Iran nakon što su SAD ponovo uvele sankcije Teheranu, prenosi IRNA.

U sadašnjoj situaciji, istakao je Rohani, prijateljske zemlje bi trebalo da razvijaju svoje odnose i saradnju u međunarodnoj zajednici.

On je naglasio da su Iran i Severna Koreja „uvek imale bliske poglede“ na mnoga pitanja, prenosi Rojters.

Ri je Rohaniju rekao da je povlačenje Vašingtona iz nuklearnog sporazuma postignutog sa Iranom 2015. i ponovno uvođenje sankcija toj zemlji „akcija protivna međunarodnim pravilima i propisima“.

„Strateška politika Severne Koreje jeste produbljivanje odnosa sa Islamskom Republikom Iranom i suprotstavljanje unilteralizmu“, istakao je severnokorejski ministar.

Iran je ove nedelje odbacio ponudu Vašingtona za razgovore, poručivši da ne može da pregovara nakon što se administracija predsednika Donalda Trampa povukla iz nuklearnog sporazuma.

Ri je u Teheran doputovao sa bezbednosnog foruma u Singapuru, gde je američki državni sekretar Majkl Pompeo govorio o sporazumu postignutom na junskom samitu između Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una o denuklearizaciji Pjongjanga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar