U trendu

Rohani: Za nekoliko meseci lansiramo satelit, FRA: Nemojte

TEHERAN – Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da će Teheran za nekoliko meseci biti spreman za novo lansiranje satelita, nakon ovonedeljnog neuspešnog pokušaja, ignorišući američka i evropska upozorenja da to ne čini, prenosi Rojters.

„Mi smo postigli dosta toga kada je u pitanju tehnologija satelita i nalazimo se na pravom putu. Preostali problemi su sitni, biće rešeni u narednih nekoliko meseci i ponovo ćemo biti spremni za lansiranje“, rekao je Rohani iranskoj državnoj televiziji IRIB.

Rojters prenosi da je francusko Ministarstvo spoljnih poslova snažno osudilo neuspelo iransko lansiranje satelita, uz zahtev Teheranu da obustavi sve probe balističkih raketa.

Navodi se da je portparolka ovog ministarstva Agnes von der Mul saopštila da „iranski balistički program predstavlja izvor zabrinutosti za međunarodnu zajednicu i Francusku“.

„Mi pozivamo Iran da ne nastavlja sa novim probama balističkih raketa napravljenih tako da mogu da ponesu nuklearno oružje, uključujući svemirske lansere, i zahtevamo da Iran poštuje obaveze predviđene svim rezolucijama Savet bezbednosti UN“, piše u saopštenju Von der Mulove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar