U trendu

Rojters: Danas odluka SZO o majmunskim boginjama

NJUJORK – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus danas bi mogao da donese odluku o proglašenju majmunskih boginja za globalnu zdravstvenu opasnost, piše Rojters pozivaljući se na neimenovane izvore.
Britanska agencija prenosi da, iako članovi ekspertske grupe SZO nemaju jedinstven stav o tom pitanju, Tedros „ozbiljno razmišlja o proglašenju majmunskih boginja za globalnu zdravstvenu opasnost“.

Ozvori Rojtersa naveli su da se eksperti SZO u ovom trenutku dele na one koji ocenjuju da bi proglašenje vanrednog stanja ubrzalo sprečavanje širenja bolesti i one koji tvrde da ta mera nije neophodna, jer se majmunske boginje nisu proširile van rizične grupe i nemaju visoku stopu smrtnosti.

Skoro svi slučajevi u Evropi i SAD registrovani su među homoseksualcima, a SZO je saopštila da će posebnu pažnju pokloniti tome da li se bolest širi i među pripadnicima drugih grupa, posebno među decom.
SAD su juče identifikovale svoja prva dva slučaja majmunskih boginja kod dece.
U zemljama koje su članice SZO do sada je prijavljeno više od 14.000 slučajeva i pet fatalnih ishoda, a kada se komitet prvi put sastao krajem juna ove godine, registrovano je samo oko 3.000 obolelih.
Poslednjih nedelja povećava se pritisak naučnika i stručnjaka za javno zdravlje da se SZO i vlade država ozbiljnije posvete rešavanju tog problema.
Efikasni lekovi i vakcine protiv majmunskih boginja već postoje, ali ih nema dovoljno.
SZO bi danas trebalo da održi konferenciju za novinare na kojoj će objaviti konačnu odluku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar