U trendu

Rojters: Sojgu putuje u TUR na potpisivanje zitnog sporazuma

ANKARA – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na putu ka Turskoj, gde će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma kojim se dozvoljava nastavak ukrajinskog pomorskog izvoza žitarica, prenosi Rojters, pozivajući se na današnje izjave tri neimenovana izvora.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov takođe će prisustvovati ceremoniji koja će označiti prvi korak ka ublažavanju globalne prehrambene krize, navodi britanska agencija.

Iz kancelarije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je da će se danas u 15.30 predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz blokiranih crnomorskih luka, nvode RIA Novosti.

Ceremoniji će prisustvovati turski lider Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Bezbedan koridor za prolaz brodova sa žitom u Crnom moru uskoro bi mogao da počne da radi, izjavio je danas za RIA Novosti izvor upućen u pregovore u Istanbulu.

To bi moglo da se dogodi u narednim nedeljama, rekao je izvor i potvrdio da su strane dale garancije.

Kako se navodi, prolazak brodova pratiće posmatračka grupa pod okriljem UN u Istanbulu i ona je već spremna za rad, prenose RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.