U trendu

Rojters: Sudanski premijer Hamdok namerava da podnese ostavku

KARTUM – Sudanski premijer Abdala Hamdok saopštio je grupi političara i intelektualaca da namerava da podnese ostavku, potvrdila su Rojtersu dva izvora bliska Hamdoku.

Kako su saopštili, grupa sa kojom je Hamdok razgovarao pozvala ga je da ostane na svojoj poziciji, ali je on insistirao na svojoj ostavci.

Hamdok je se vratio na funkciju 21. novembra, nakon što je vojska izvršila državni udar mesec dana ranije i preuzela vlast, i time okončala prelazno partnerstvo sa političkim partijama.

U subotu je stotine hiljada ljudi marširalo ulicama Kartuma i drugih gradova, u masovnim protestima protiv vojnog preuzimanja vlasti u oktobru i kasnijeg sporazuma o vraćanju premijera Abdalaha Hamdoka, kojim su, kako su poručili, marginalizovane promene ostvarene u toj državi nakon svrgavanja dugogodišnjeg autokrate Omara al Bašira i njegove islamističke vlade u aprilu 2019.

Oko 47 osoba je poginulo u gušenjima protesta protiv vojne vladavine, među njima dvoje na protestima u subotu.

U izjavi tokom vikenda, Hamdok je rekao da Sudan ide ka „provaliji“, okrivljujući političku nepopustljivost i nedostatak konsenzusa oko novog političkog sporazuma, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.