U trendu

Rot: Bugarska drži proces proširenja EU u zatočeništvo

BERLIN – Nemački ministar za Evropu Mihael Rot izjavio je da Bugarska drži proces proširenja Evropske unije u zatočeništvu i dodao da očekuje podršku nove američke administracije u prilbižavanju Zapadnog Balkana ka EU, prenosi Plusinfo.

„Albanija i Severna Makedonija su na svom putu ka EU postligle mnogo, ispunile su jednu ambicioznu reformsku agendu i nisu dopustile da ih razne prepreke zaustave“, naveo je Rot u autorskom tekstu za „Velt“, prenosi Dojče vele.

Rešenjem spora sa Grčkom, Severna Makedonija je ispisala istoriju u pravom smislu reči, naveo je Rot.

„Zbog toga je zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom bio pravi i potreban korak. Sada u najkraćem mogućem roku moraju da se održe Međuvladine konferencije sa obe zemlje, nakon što se ispune uslovi. Nemačka se snažno založila za to tokom svog predsedavanja EU“, piše Rot.

On poručuje da EU mora da ispuni ono što je poručila i dodao je da Bugarska ne može da nameće svoja bilateralna pitanja na evropski nivo.

„Pristupni proces ne sme da se odlaže u nedogled zato što jedna jedina članica EU pravi zatočenika od tog procesa zbog svojih bilateralnih pitanja“, navodi on.

Nemački ministar ocenjuje da su hitno potrebni pozitivni signali za Zapadni Balkan i dodaje da je reč o kockanju sa kredibilitetom EU.

„Blisko povezivanje sa Zapadnim Balkanom je u našem najvećem interesu. U suprotnom će nastupiti drugi akteri koji nemaju mnogo zajedničkog sa našim vrednostima. Ne smemo to da dopustimo u jednom svetu u kome smo u konkurenciji sa autoritarnim snagama“, objašnjava on.

Rot opominje da, ukoliko EU ne uspe da ispuni svoja obećanja na Zapadnom Balkanu, onda ne može ni da profitira kao globalni igrač.

U tom smeru on očekuje podršku i od nove američke administracije.

„I nova američka vlada će očekivati od nas da preuzmemo veću odgovornost u našem susedstvu. Izbor Džozefa Bajdena za predsednika SAD nudi šansu, ponovo zajednički i odlučno da radimo za slobodu, pomirenje i demokratiju na Zapadnom Balkanu“, zaključuje Rot u svom članku za Velt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.