U trendu

Rot: Hitni pregovori EU sa Severnom Makedonijom o pristupanju

BERLIN – Kako bi Skoplje nastavilo svoj put reformi, evropska perspektiva mora da ostane jasna i opipljiva za Makedonce, izjavio je nemački ministar za evropska pitanja Mihael Rot za list „Velt“.

„Velika većina, pogotovo mladih, žude za Evropskom unijom. Kredibilan proces pristupanja uvek uključuje dve strane. Sada je red na EU. Konkretni napori od zemalja-kandidata zahtevaju konkretan napredak u pregovorima o pristupanju. Stoga, EU bi sada trebalo da hitno pokrene pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom“, rekao je Rot, prenosi MIA.

Prema njegovim rečima, evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana takođe predstavlja i veliku priliku za EU.

„Naš je strateški interes da to iskoristimo pametno. Međutim, ukoliko EU ne uspe na Balkanu, u regionu koji je istorijski, geografski i kulturološki blizak nama, kako će onda na nas (EU) gledati kao ozbiljnog globalnog igrača. Rešenjem spora o imenu, Skoplje je utabalo put prema EU i ujedno poslalo jasnu poruku regionu – nacionalizam i populizam vode u ćorsokak“, ističe nemački ministar.

On smatra da je ratifikacija Prespanskog sporazuma odbacivanje nacionalizma na Balkanu.

„U vreme kada populizam i nacionalizam stavljaju na test evropski model, pomirenje Makedonije i Grčke je pravi motiv za ostatak Evrope – jedinstvo umesto podela, dijalog i kompromis umesto nacionalizma i egoizma – to bi svi partneri EU trebalo da uzmu za primer“, rekao je Rot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.