U trendu

Rot: Sada EU treba da isporuči po pitanju S. Makedonije

BERLIN – Nemački ministar za evropska pitanja Mihael Rot na svom tviter nalogu je napisao da je sada konačno na EU da isporuči i odobri početak pregovora sa Skopljem, nakon što je Severna Makedonija usvojila Zakon o javnom tužilaštvu.

Tako je reagovao nemački ministar nakon što je makedonsko Sobranje, uz žučne rasrpave, usvojilo zakon dvotrećinskom večinom.

„Dobre vesti naših prijatelja iz Severne Makedonije. Parlament je usvojio dvotrećinski Zakon o javnom tužilaštvu. Dalji korak ka vladavini prava i evropske budućnosti Severne Makedonije. Sada je na EU konačno da isporuči“, napisao je Rot na tviteru.

Severna Makedonija nije dobila datum o početku pregovora sa EU prošle godine u oktobru, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron zahtevao prvo novu metodologiju o proširenju, a nakon toga odluku o Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Skoplje očekuje da će dobiti datum o početku pregovora sa EU na samitu Unije u Briselu u martu, pre održavanja Samita EU i Zapadni Balkan koji bi trebalo da se održi početkom maja u Zagrebu.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji izjavio da će podržati početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom ukoliko vanredni izveštaji Evropske komisije za te dve zemlje budu pozitivni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.