U trendu

RS: DŽaferović opet potvrdio da BiH nema suverenitet

BANJALUKA – Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik DŽaferović pozvao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita da nametne odluku o obezbeđivanju novca za predstojeće opšte izbore u BiH.

Na poziv DŽaferovića Šmitu stigla su oštra reagovanja iz Republike Srpske u kojoj nijedna politička partija, ni u vlasti, a ni u opoziciji, nije zagovarala odlaganje izbora, prenela je RTRS.

Predsednik Narodne skupštine RS i lider Demosa Nedeljko Čubrilović rekao je da je krajnje vreme da se želje nekih funkcionera, pogotovo iz SDA, prestanu ispunjavati, jer nije dobro nikakvo nametanje odluka Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika.

On je naglasio da izbori svakako treba da se održe i da institucije treba da urade svoj deo posla, kao i svako lice ponaosob, koje je za to zaduženo.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručuje da novac za predstojeće opšte izbore treba obezbediti institucionalno, a ne preko Šmita, kako to želi predsedavajući Predsedništva BiH.

Predsednik DNS Nenad Nešić rekao je da je DŽaferović pozivom Šmitu još jednom potvrdio da BiH nema suverenitet, već da je protektorat koji ima gubernatora.

Predsednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je da se veliki deo međunarodne zajednice stavio na stranu bošnjačkih lidera, odnosno političkog Sarajeva i da odavno ne poštuje ni Ustav ni zakone BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.