U trendu

RS: Imenovane komisije za istinu o stradanju u SA, Srebrenici

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske imenovala je danas članove međunarodnih i nezavisnih tela – Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina, prenosi RTRS.

Navodi se da je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao da će Centar pružiti potpunu administrativno-tehničku i finansijsku podršku radu komisija.

Kojić je naveo da su članovi komisija iz 12 zemalja, da je predsedavajući Komisije za Srebrenicu Gideon Grajf, a za Sarajevo stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli.

On je naveo da će komisija za Sarajevo imati sedam članova, a za Srebrenicu devet, kao i da će konstitutivne sednice ovih komisija biti održane krajem marta ili početkom aprila.

Navodi se da su pored Grajfa članovi Komisije za Srebrenicu Adenrelo Sinaba iz Nigerije, Jukiosa Japa, Rodžer Bajat iz Australije, Dženg Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Golbarh iz Njemačke, Larens Almarfrens iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.

Članovi Komisije za Sarajevo, pored Izraelija su Volter Manusek iz Austrije, Lorens Almarfrens, Darko Tanasković iz Srbije, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario.

„Kakvi god da budu konačni izveštaji komisija, koje će usvojiti i Vlada Srpske, njih moraju prihvatiti svi narodi, jer su usmereni ka istini i pomirenju među narodima“, rekao je Kojić.

Navodi se da je ministar pravde RS Anton Kasipović rekao da rešenja o formiranju komisija predstavljaju realizaciju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u kojima je jasno naglašena osnovna motivacija za njihovo formiranje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.