U trendu

RS: Prvo povlačenje nametnutog zakona, pa onda deblokada

BANJALUKA – O vraćanju srpskih kadrova u zajedničke institucije BiH odlučiće Narodna skupština Republike Srpske, a tome mora prethoditi povlačenje nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o Srebrenici, jedinstven je stav predstavnika vlasti i opozicije u Srpskoj.

Povratak kadrova iz Republike Srpske u zajedničke institucije BiH, odakle su se povukli na osnovu jedinstvene odluke NSRS, posle donošenja pomenutog tzv. Inckovog zakona, bila je jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika prošle sedmice u Beogradu.

Vučić je tada zamolio da nadležni organi Republike Srpske razmotre povratak u zajedničke institucije odakle bi se borili za interese Srpske.

O Vučićevoj molbi će biti, kako je najavljeno, održane konsultacije, a konačnu odluku doneće NSRS.

„Vodimo odgovornu politiku. Razmatraćemo sve alternative“, rekao je Dodik tim povodom.

Rekao je takođe da je za povratak u zajedničke institucije BiH najpre trebalo rešiti pitanje tzv. Inckovog zakona.

Kako je juče izjavio predsednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović na adresu NSRS još nije stigao zahtev za održavanje sednice, ali je najavljeno da se ona može očekivati početkom februara.

„Razlog zbog kojih su predstavnici iz Republike Srpske odlučili da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija nisu prestali. Inckov zakon je još uvek na snazi i dok se on ne povuče mislim da predstavnici iz Srpske na nivou zajedničkih institucija ne treba da učestvuju“, rekao je i šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Duško Ivić, prenela je RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.