U trendu

RS: Usvojeni zaključci za razgovor o mogućim rešenjima u BiH

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras inicijativu za razgovor i dijalog između RS i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH.

Usvojeni su i zaključci kojima Skupština RS poziva Federaciju BiH, kao ugovornu stranu na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rešenjima u vezi sa budućnošću Srpske i FBiH.

U zaključcima se navodi da Narodna skupština konstatuje da strane u budućem sveobuhvatnom dijalogu treba da budu Republika Srpska i FBiH, te tri konstitutivna naroda.

Parlament RS očekuje od predsednice RS da obavesti FBiH o zaključcima i stavovima Narodne skupštine, te da formira pregovarački tim za vođenje dijaloga sa FBiH, a u cilju postizanja dogovora o budućnosti RS i FBiH, prenosi RTRS.

Parlament preporučuje da se u roku od 30 dana formira pregovarački tim za dijalog sa FBiH, kao i da se započnu aktivnosti za pokretanje dijaloga.

Skupština je zadužila pregovarački tim da sačini operativni plan rada i da je redovno izveštava o aktivnostima koje preduzima.

Narodna skupština RS konstatuje da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa 4, Ustava BiH.

Konstatuje i da je RS ugovorna strana i da prava i obaveze RS proističu iz međunardnog ugovora – Dejtonskog sporazuma, te naglašava da se BiH sastoji od dva entiteta Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka.

U zaključcima se još navodi da Narodna skupština RS kao nosioce suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BiH, te da bilo kakvo nametanje suvereniteta izvan toga ima neustavan i antidejtonski karakter.

BiH poseduje ograničeni i izvedeni suverenitet koji se ogleda u delovanju prema trećim državama, a unutrašnji suverenitet pripada RS i FBiH, dodaje se u zaključcima.

Skupština RS konstatuje da je dejtonska struktura i ravnoteža u BiH narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni usled neustavnog delovanja dela međunarodne zajednice u BiH.

Za zaključke je glasalo 47 poslanika, dva su bila uzdržana i protiv nije bio niko.

Poslanici SDS-a i PDP-a nisu se izjašnjavali o zaključcima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar