U trendu

RSE: Žene obaraju rekorde na unutarpartijskim izborima u SAD

VAŠINGTON – Na do sada održanim unutarpartijskim, preliminarnim izborima za guvernere, kongresmene i senatore u SAD pobedio je rekordan broj žena, zahvaljujući čemu bi posle novembarskih izbora moglo da ih bude znatno više u Kongresu SAD i na poziciji guvernera saveznih država, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Većina žena je, kako se navodi, pobedila na unutarpartijskim izborima u Demokratskoj stranci, a neke od th kandidatkinja bi mogle da imaju odlučujuću ulogu u preuzimanju Predstavničkog doma Kongresa SAD, u kojem za sada republikanci imaju većinu, navodi RSE.

Izbori za svih 435 članova Predstavničkog doma, za 35 od 100 članova Senata, za guvernere 36 od 50 saveznih država, kao i za parlamente većine saveznih država, biće održani 6. novembra.

Na unutarpartijskiom nadmetanju za izbor kandidata za Predstavnički dom do sada je pobedilo oko 200 žena, od kojih je 94 imalo po dva ili više protivkandidata.

Do sada je najveći broj pobednica na takvim preliminarnim izborima bio 2016. godine – 167.

Kad je reč o izboru kandidata za Senat, do sada je na unutarpartijskim izborima pobedilo rekordnih 19 žena.

Prvi put u izbornom ciklusu za mesto guvernera izabrano 13 zena, a na poziciji prvog čoveka američkih saveznih država do sada nije bilo više od devet žena u istom trenutku.

RSE ocenjuje da će ti brojevi porasti, pošto preliminarni izbori treba da budu održani u još devet saveznih država SAD.

Iako ih ima nešto više od 50 odsto u američkoj populaciji, žene trenutno čine petinu članova Kongresa i četvrtinu poslanika parlamenata saveznih država, a svega šest od 50 saveznih država ima ženu na svom čelu, navodi RSE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.