U trendu

RT: Rusija ne raspoređuje borbene avione u Siriji

Rusija nije rasporedila borbene avione u Siriji da bi pokrenula napade protiv ekstremista Islamske države i sirijskih pobunjenika, saopštio je izvor iz ruske vojske, odbacujući navode izraelskih medija.

„Nema raspoređivanja ruskih borbenih aviona u Siriji. Ruske vazduhoplovne snage su u svojim bazama i obavljaju redovne vežbe i zadatke“, rekao je neimenovani vojni izvor za Raša tudej.

Izraelski sajt „Ynet njuz“ je juče objavio, pozivajući se na zapadne diplomate, da je ruska ekspedicija već stigla u Siriju da bi uspostavila kamp u vazduhoplovnoj bazi sirijskih snaga u blizini Damaska da bi pokrenula ofanzivu protiv Islamske države i pobunjenika.

Takođe se navodi da se očekuje da će u Siriju doći „na hiljade pripadnika ruskog vojnog osoblja, među kojima su savetnici, instruktori, tehničari i piloti“.

Raša tudej je kontaktirala autora teksta Aleksa Fišmana, koji nije želeo da razgovara o legimitetu svog izvora.

„Žao mi je, ne razgovaram o svojim izvorima. Ne objavljujem nešto što nema legitiman izvor. Poslednjih 40 godina pišem o vojnim temama, tako da može da vam bude jasno da je u pitanju veoma, veoma legitiman izvor“, kazao je on.

Moskva je još prošlog meseca odbacila mogućnost stacioniranja snaga u Siriji. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 4. avgusta rekao da angažovanje ruske vojske u sirijski konflikt „nije na dnevnom redu“, podsetila je Raša tudej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.