U trendu

RT: Teroristima u Siriji stižu zalihe sa turske strane

Teroristi grupe Džabhat Al-Nusra podigli su kampove odmah pored sirijsko-turske granice i redovno im stižu zalihe sa turske strane, javlja danas Raša tudej, pozivajući se na tvrdnje snaga sirijskih Kurda.

Ekipa RT snimila je izvestan broj vozila na prelazu Bab al-Salam na tursko-sirijskoj granici, na obodima severnog grada Azaza koji je, kako navodi, delimično pod kontrolom Al-Nusre.

Reporter ruskog kanala sa sirijsko-turske granice, kojoj TV ekipe retko mogu da pristupe, pokazuje važan pogranični grad Azaz, za koji kaže da je Turska rešena da spreči njegovo preuzimanje od strane snaga sirijskih Kurda YPG.

Takođe pokazuje u blizini pogranični prelaz Bab al-Salam i protok vozila iz Turske ka Azazu.

U međuvremenu, sirijska pobunjenička grupa Džaiš al-Islam saopštila je danas da se snage sirijske vlade mobilišu u pokušaju da osvoje još teritorija koje su pod kontrolom opozicije nakon što su već preuzele oblasti otkako je u subotu stupio na snagu prekid vatre, preneo je Rojters.

„Režim uveliko krši primirje i okupira nove oblasti, koristi sve vrste oružje, naročito avione i „burad-bombe“ u nekim oblastima i mobiliše se kako bi zauzeo veoma važne strateške zone“, rekao je šef političke kancelarije pobunjeničke grupe Muhamed Aluš.

On je, takođe, rekao da pomoć koja je proteklih dana dostavljena oblastima u rukama opozicije koje su pod blokadom vlade „nije dovoljna da se pokrije ni 10 odsto potreba, dok u većinu oblasti nikakva pomoć nije ni stigla“.

Aluš je član Visokog pregovaračkog komiteta, glavnog opozicionog saveta koji okuplja oružane i političke protivnike sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

U subotu je u delovima Sirije koje nisu pod kontrolom takozvane Islamske države i ogranka Al Kaide, Al Nusra Fronta, stupio na snagu prekid vatre, koji su dogovorili SAD i Rusija.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je juče da se prekid vatre u Siriji uglavnom poštuje i da je rezultovao „značajnim smanjenjem“ nasilja, uprkos sporadičnim borbama u nekim gradovima.

Turska je uoči početka primirja upozorila da bi mogla da nastavi sa napadima na snage sirijskih Kurda ukoliko one budu predstavljale opasnost po njenu bezbednost.

Snage sirijskih Kurda poznate kao „Jedinice za zaštitu naroda“ (YPG) saopštile su da će poštovati prekid vatre u Siriji, ali da zadržavaju pravo da odgovore ukoliko budu napadnute.

YPG je važan partner koalicije na čelu sa SAD koja se u Siriji bori protiv Islamske države, ali se te snage sirijskih Kurda takođe poslednjih nedelja bore protiv sirijskih pobunjeničkih grupa u blizini Alepa na severozapadu Sirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar