U trendu

RTHN: Savindan obeležen i u Herceg Novom

HERCEG NOVI – Savindan je obeležen danas i u Herceg Novom, liturgija je služena u crkvi posvećenoj ovom svetitelju na Savini, besedila je pesnikinja Milica Bakrač, u umetničkom programu nastupila su deca iz škole veronauke.

Najbolji su kao nagradu dobili knjige osvojene na literarnom konkursu Prosvjete.

Protojerej Živan Vukojević podsetio je da je svaki dan prilika da se molimo za slogu i napredak svetosavskog naroda da ostane na putu Svetog Save.

„Deca su naša radost, a ovaj susret starosti i mladosti u veličanstvenom ambijentu naše mile Boke, proslavljamo akademijom u drugačijem obimu i obliku“, rekao je protojerej Živan.

Svakog novog leta oko Savindana, poručujemo da smo svetosavci, kazala je Milica Bakrač, pesnikinja, i tokom besede objasnila šta to zaista znači.

„Ako smo svetosavci kao što pišemo da jesmo, da li neprestamo bitišemo u podvizima ka dobru ili hodamo i desno i levo? Da li činimo koliko ko ima snage ili samo onoliko koliko moramo? Ako smo svetosavci kao što poručujemo, da li ćemo samo danas ili samo u ovoj svetosavskoj sedmici, jedni sa drugima razmeniti ljudske i pohvalne reči, ljubav i poštovanje? Da li će nas ta osećanja držati bar do Svetog Trifuna?“, upitala je ona u besedi.

U umetničkom programu učestovovali su i hercegnovski mališani koji pohađaju veronauku i uz himnu Svetom Savi predstavili i individualnim recitacijama, prenela je Radio televizija Herceg Novog na svojoj fejsbuk stranici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.