U trendu

Rumuni i Moldavci žale za princezom Anom

U Rumuniji i susednoj Moldaviji danas je Dan žalosti zbog smrti princeze Ane, supruge poslednjeg kralja Rumunije, Mihaja.

Crkvena zvona zvonila su širom Bukurešta, glavnog grada Rumunije, a stotine ljudi prisustvale su službama pravoslavnih i rimokatoličkih sveštenika u Kraljevskoj palati.

Telo Ane je zatim preneto u rumunski grad Kurtea de Ardješ, gde su sahranjeni članovi kraljevske porodice.

Rodjena u Parizu kao jedina ćerka Princa Renea od Burbon-Parme i Princeze Margarete od Danske, princeza Ana je preminula u 92. godini u Švajcarskoj, a njeno telo je pre sahrane bilo izloženo u kraljevskom dvorcu Peleš.

Sahrani u porodičnom krugu prisustvuju četiri od njenih pet ćerki. Irina, kojoj je 2013. godine oduzeta titula princeze jer je uhapšena sa suprugom zbog organizacije nezakonitih borbi petlova u SAD, neće prisustvovati sahrani svoje majke.

Ona je prvi put posetila Rumuniju kada je imala skoro 70 godina i nije govorila rumunski jezik, ali je mnogi Rumuni poštuju zbog braka s kraljem Mihajom sklopljenim pošto su ga 1947. komunisti prinudili da abdicira.

Mihaj (94) je početkom marta najavio povlačenje iz javnog života nakon što su lekari otkrili da ima rak. On živi u Švajcarskoj i zbog slabog zdravlja neće prisustvovati sahrani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.