U trendu

Rumunska premijerka: EU ima dvostruke aršine

BRISEL – Rumunska premijerka Vjorika Dančila optuÅŸila je zapadnoevropske lidere da primenjuje dvostruke arÅ¡ine kada kritikuju njenu zemlju zbog korupcije i oÅ¡trih mera protiv antivladinih protesta.

Dančila, čija vlada trenutno predsedava EU, ukazuje da je korupcija problem i u zapadnoj Evropi, ističući da među liderima Unije nije bilo povika kada se francuska policija sukobila s demonstrantima iz pokreta „Åœuti prsluci“, prenosi danas „Politiko“.

Ocene rumunske premijerke odraz su tenzija između istočnih i zapadnih vlada u EU, koje su pojačane proteklih godina i prete da pronalaÅŸenje zajedničkog jezika među liderima bloka joÅ¡ viÅ¡e oteÅŸaju, ocenjuje briselski sajt.

„Rumuniji nije dozvoljeno ono Å¡to je drugim zemljama dopuÅ¡teno da rade“, rekla je Dančila u intervjuu „Politiku“, istakavÅ¡i da je reč o „dvostrukim standardima“.

Rumunska premijerka kaÅŸe i da nije videla da je iko doÅ¡ao u Evropski parlament i rekao „Åœelimo rezoluciju o Francuskoj“.

Rumunija se proteklih meseci suočila s rastućim kritikama Evropske komisije i Evropskog parlamenta da ta istočnoevropska zemlja nazaduje u borbi protiv korupcije i srlja ka istom neliberalnom putu na kakvom su već Poljska i Mađarska.

Premijerka Rumunije je, međutim, odbacila poređenja njene vlade s vladama u BudimpeÅ¡ti i VarÅ¡avi, koje su obe na udaru procedure EU zbog optuÅŸbi da krÅ¡e osnovne vrednosti evropskog bloka.

Takva poređenja je neretko pravio Gi Verhofstad, lider liberalne ALDE grupe u Evropskom parlamentu, a Dančila kaÅŸe da njegove primedbe pokazuju da je „on već u kampanji“ uoči majskih izbora za novi saziv EP.

Dančila smatra nepoštenim i to što su samo njena zemlja i Bugarska podvrgnute nadzoru protiv korupcije kroz godišnji izveštaj EK.

„Videla sam pozamaÅ¡ne slučajeve korupcije i u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj. Niko nikada nije traÅŸio da tamo bude uveden ovakav mehanizam“, istakla je.

Kritičari, inače, optuÅŸuju vladajuću Socijaldemokratsku partiju (PSD) u Rumuniji za pokuÅ¡aj da „progura“ izmene zakona kako bi oslabila nezavisnost sudstva i pomogla političarima optuÅŸenim za korupciju, uključujući visoke zvaničnike PSD kao Å¡to je partijski Liviju Dragnea.

Rumunska vlada je, istovremeno, na udaru takvih kritika i kod kuće – od strane aktivista i predsednika Klausa Johanisa, bivÅ¡eg lidera Nacionalne liberalne partije i dugogodiÅ¡njeg protivnika PSD koji je proÅ¡le godine pokuÅ¡ao da spreči smenu glavnog rumunskog tuÅŸioca protiv korupcije.

Ipak, međunarodna osuda, izgleda, najviše boli, ocenjuje briselski portal, uz podsećanje da se Dančila u oktobru sukobila u Evropskom parlamentu u Strazburu s prvim potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom zbog vladavine prava u Rumuniji.

Mesec dana kasnije, EP je usvojio rezoluciju u kojoj se izraÅŸava zabrinutost zbog pravca u kom Rumunija ide kad je reč o borbi protiv korupcije, i osuđuje se „nasilna i nesrazmerna policijska intervencija“ tokom masovnih antivladinih protesta u avgustu, kada je povređeno na stotine ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.