U trendu

Rumunska vlada pred glasanjem o poverenju, protesti kod parlamenta

Hiljade antivladinih demonstranata se danas okupilo blizu rumunskog parlamenta dok se vlada levog centra priprema za glasanje o poverenju na zahtev opozicije koja tvrdi da je vlada oslabila demokratiju i vladavinu prava.
Opozicija, na čelu s Liberalnom partijom, najverovatnije neće uspeti da prikupi neophodna 233 glasa za smenu vlade Vjorike Dančile, postavljene u januaru i treće premijerke od izbora u decembru 2016.

Dančila je branila učinak svoje vlade, tvrdeći da je podigla plate i penzije kao da su opozicioni poslanici napravili „spisak laži izmišljenih u lošoj veri“.

Opozicionari su zviždali premijerki dok je govorila i razvili transparent na kom je pisalo „Do kraja ćemo se boriti za Rumuniju“.

Napetosti su pojačane nakon što je lider vladajućih socijal-demokrata Liviu Dragnea prošle nedelje osudjen na 3,5 godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja. Njegova partija je stala iza njega do konačne presude.

Iako je šef partije, Dragnea ne može biti premijer zbog osude iz 2016, za nameštanje izbora.

Kada je sednica parlamenta počela, demonstranti su vikali „Daj ostavku“ i mahali rumunskim zastavama. Parlament je obezbedjivala policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Rumuni svakodnevno protestuju protiv vlade koja želi da primeni nove zakone za koje kritičari tvrde da će oslabiti borbu protiv korupcije.

Lider opozicione Unije za spas Rumunija Dan Barna rekao je da su socijaldemokrate krive za „menjanje zakona da Dragnea ne bi otišao u zatvora“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.