U trendu

Rumunska vlada preživela glasanje o poverenju

Rumunska vlada, na čijem čelu su socijaldemokrate, preživela je danas u nacionalnom parlamentu glasanje o poverenju.

Zahtev za smenu vlade podnela opozicija iz redova stranaka desnog centra, a prilikom izjašnjavanja poslanici vladajuće koalicije uzdržali su se od glasanja, prenosi Rojters.

To je bilo dovoljno da zahtev opozicije ne prođe, pošto socijaldemokrate zajedno sa svojim koalicionim partnerima drže oko 61 odsto poslaničkih mesta, a za izglasavanje nepoverenja bilo su potrebno 233 glasa ili 50 odsto poslanika.

Premijer Rumunije Sorin Grindeanu danas je, uoči glasanja o poverenju vladi, u obraćanju poslanicima izjavio da njegov kabinet „ima obavezu prema narodu koji mu je ukazao poverenje tokom izbora“.

„Tražim od vas da verujete ovoj vladi… i odbijete ovaj zahtev (za izglasavanje nepoverenja)“, kazao je 43-trogodišnji predsednik vlade, prenosi AFP.

U zahtevu koji je potpisalo 123 poslanika navedeno je da „Rumuni ne žele da korumpirani političari budu pomilovani i zaštićeni od pravde“, povodom sporne uredbe.

Uredbu je usvojila, a potom povukla vlada Grindeanua, koja sada planira da je sprovede u obliku zakona, izavavši višednevne masovne proteste širom Rumunije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar