U trendu

Rumunski premijer traži javnu raspravu, protesti se nastavljaju

Nakon što je rumunska vlada povukla spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije, premijer Sorin Grindeanu pozvao je danas ministra pravde da pripremi nacrt zakona koji će biti poslat u parlament, javio je AP.

Grindeanu je pozvao Ministarstvo pravde da u najkraćem mogućem roku pokrene javne rasprave sa svim političkim partijama i predstavnicima civilnog društva o spornim elementima povučene uredbe, koja je izazvala masovne proteste širom zemlje, prenela je rumunska agencija Ađerpres.

Objava o njenom povlačenju, međutim, nije zaustavila demonstrante da se i danas, šesti dan za redom, okupe kako bi poručili Grindeanuu i njegovoj levičarskoj vladi da su na „tankom ledu“ i da korupcija mora biti iskorenjena.

„Nadam se da je ovo pravo ukidanje. Držaćemo ih na oku“, rekao je jedan od učesnika protesta Danijel (35).

AFP prenosi da se na trgu u rumunskoj prestonici moglo videti oko hiljadu ljudi do podneva, a da se očekuje da će se taj broj povećati kada u Bukurešt stignu autobusi iz drugih mesta.

Rumunska vlada povukla je ranije danas spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije i zbog koje su danima protestovali građani širom zemlje.

Odluka o povlačenju uredbe doneta je na hitnoj sednici vlade.

Premijer Rumunije Sorin Grindeanu je u subotu, najavljujujući takvu odluku, rekao da će povući uredbu jer ne želi da „deli Rumuniju“.

„Ne želim podele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podeljena na dva dela, a možda i više delova. Takva situacija je poslednje što želim“, naglasio je on.

Iduće nedelje, kako je ranije bilo najavljeno, o zakonitosti uredbe trebalo bi da se izjasni i Ustavni sud.

Demonstranti su bili gnevni jer smatraju da je ta sporna mera pretila da uruši sve napore države u borbi protiv korupcije i korumpiranih zvaničnika.

Premijer Grindeanu je ocenio da nisu svi argumenti u prilog ovoj uredbi dobro predstavljeni u javnosti, zbog čega je nastala „velika konfuzija, a bilo je puno iskrivljenog tumačenja“. Za to će, kako je naveo, ministarstvo i ministar pravosuđa snositi i snose svu odgovornost.

Kao jedno od obrazloženja za donošenje te uredbe ranije je bilo navedeno i rasterećenja prenatrpanih rumunskih zatvora.

Uprkos najavi povlačenja uredbe, demonstranti su i u subotu uveče na ulicama Bukurešta i drugih rumunskih gradova nastavili proteste.

Oni su izvikivali parole „Ostavka, ostavka“ i mahali rumunskim zastavama.

Vlada socijaldemokrate Sorina Grindeanua je na vlasti manje od mesec dana i iznenada je usvojila uredbu koja dekriminalizuje neke slučajeve zloupotrebe vlasti, tako da kažnjivi zatvorom postaju samo prekršaji u kojima je šteta veća od 44.000 evra.

Rumunija je, kako navodi Rojters, jedna od evropskih država sa najvećim stepenom korupcije u državnoj administraciji i mnogim oblastima javnog života pri čemu su tužioci naveli da postoji oko 2.000 slučajeva zloupotrebe vlasti sa ukupnom štetom od milijardu evra nanetom u protekle tri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar