U trendu

Rundšau: EU,SAD za podelu KiM,Sporazum 12. juna u Vašingtonu

BERLIN – Nemački dnevnik Frankfurter Rundšau piše da su EU i SAD navodno već usaglasile rešenje za Kosovo u vidu podele i razmene teritorija, a da će sporazum o tome Beograd i Priština potpisati 12. juna u Vašingtonu.

Nemački list poziva se na dokument u 17 tačaka, koji je, kako se navodi, „procurio u javnost“, a koji bi bio pretočen u Sporazum o normalizaciji odnosa, koji bi bio potpisam 12. juna u Vašingtonu, a stupio bi na snagu šest meseci kasnije.

Taj dokument, kako špekuliše Frankfurter Rundšau, predviđa „povlačenje novih granica između Albanca i Srba na severu Kosova“, koji bi „pripao“ Srbiji, dok bi Kosovu bila „pripojena mesta u Srbiji naseljna pretežno Albancima“.

Mitrovica bi, kako tvrdi list, trebalo da dobije specijalni status, a Gazivode i Trepča na severu bili bi privatizovani na 99 godina i podeljeni na upravu stalnim članicama Saveta bezbednosti UN.

Autoput Koridor 10 kroz Srbiju treba da bude stavljen pod međunarodnu zaštitu.

Ovaj dokument navodno predviđa i da u albanskom gradu Vljora bude uspostavljena velika vojna morska baza NATO, te i baza za avijaciju u Kučovi, ali nije objašnjeno kakve to veze ima sa dogovorom Beograda i Prištine.

Frankfurter Rundšau u tekstu ističe da na Beograda i Prištinu neprestano raste pritisak da potpišu sporazum, koji vidi kao opasnost, što predstavlja svaka promena granica na Balkanu.

Ideja podele Kosova, navodi list, je stara, i od početka podrazumeva da sever bude pripojen Srbiji.

Iako je 50 nevladinih organizacija sa Kosova i iz Srbije još pre prošlog leta iskazalo negativan stav prema eventualnoj razmeni teritorija po etničkom kriterijumu, ali Brisel to više ne želi da čuje, naglašava Frankfurter Rundšsau.

Od avgusta prošle godine evropski komesar Johanes Han i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini podržavaju etničku promenu granica, a pod predsednikom Donaldom Trampom je i američka administracija napravila preokret za 180 stepeni, ističe list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.