U trendu

RUS MSP: Reagovacemo na odluku Finske za NATO

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da su izjave finskog predsednika Saulija Ninista i premijerke Sane Marin o ulasku u NATO savez, radikalna promena u spoljnoj politici zemlje, te da će Moskva reagovati u skladu sa situacijom.

„Ruska strana je više puta napomenula da je izbor načina na koji će se osigurati nacionalna bezbednost Finske na vlastima i narodu te zemlje. Međutim, Helsinki treba da bude svestan odgovornosti i posledica takvog koraka“, navodi rusko Ministarstvo u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako se ističe, pristupanje Finske NATO izazvaće ozbiljne posledice po bilateralne rusko-finske odnose, održavanju stabilnosti i bezbednosti u severnoevropskom regionu.

„Cilj NATO, čije su zemlje članice energično ubeđivale finsku stranu da nema alternative članstvu u Alijansi je jasan, a to je da nastavi širenje ka granicama Rusije, da stvori još jedan bok za vojnu pretnju našoj zemlji. Ali zašto bi Finska svoju teritoriju pretvarala u liniju vojne konfrontacije sa Ruskom Federacijom, a pritom gubila nezavisnost u donošenju sopstvenih odluka, o tome će suditi istorija“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, kako je navelo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, a kako bi zaustavila pretnje po nacionalnu bezbednost koje se javljaju u vezi sa ovom odlukom.

Ranije danas su Ninisto i premijerka Marin saopštili da ta zemlja mora da podnese zahtev za članstvo u NATO bez odlaganja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar