U trendu

RUS u Turskoj iznela predloge za transport žita iz UKR

MOSKVA – Rusija je tokom pregovora u Turskoj predstavila paket predloga o brzom praktičnom rešavanju pitanja organizacije izvoza poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

„Predstavnici Ministarstva odbrane Rusije učestvuju u četvorosmernim pregovorima u Istanbulu sa kolegama iz Turske, predstavnicima UN i ukrajinskom delegacijom o organizaciji izvoza poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka. Ruska delegacija je pripremila i predstavila paket predloga o brzom praktičnom rešavanju ovog pitanja“, izjavio je Konašenkov, prenosi TAS S.

Lokalni mediji su javili da je sastanak počeo ranije danas, a pregovori se odvijaju iza zatvorenih vrata.

Turska namerava da bude garant čišćenja Crnog mora od mina, smatrajući da će joj to omogućiti da ostvari glavni cilj pregovora: uspostavljanje bezbednih koridora za izvoz žita i stvaranje koordinacionog centra u Ankari, koji bi bio nadogradnja već postojećeg specijalnog kanala komunikacije između ministarstava odbrane Turske, Rusije i Ukrajine, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.