najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusi i Kinezi razvijaju novi avion – prete Boingu i Erbasu

Kina i Rusija će investirati do 20 milijardi dolara u razvoj širokotrupnog mlaznog aviona za duge relacije, pišu danas kineski mediji a prenosi agencija AFP, koja ocenjuje da Peking time nastoji da parira vodećim zapadnim proizvođačima Boingu i Erbasu.

Ovaj izuzetno ambiciozan plan dogovorile su Komercijalna vazduhoplovna korporacija Kine (COMAC) i ruska Ujedinjena vazduhoplovna korporacije (UAC), koja proizvodi Suhoj Superdžet 100, u junu ove godine kada se ruski predsednik Vladimir Putin sastao s kineskim kolegom Sji Đinpingom u Pekingu.

COMAC je naveo u današnjem saopštenju da će zajedničko preduzeće, koje će biti osnovanmo ove godine u Šangaju, razviti širokotrupni avion sa 280 sedišta za letove s dometom od 12.000 kilometara.

Time bi ova letelica bila direktan konkurent Boingovom modelu 787 i Erbasu A350.

Projekt je vredan između 13 i 20 milijardi dolara, s finansiraće ga obe strane sa po 50 odsto, preneo je danas kineski državni list Global Tajms, citirajući predsednika ruskog UAC-a, Jurija Sljusara.

“COMAC ima izvanrednu tehnologiju i dizajn, i sarađivaćemo ne samo u segmentu tehnološke već i intelektualne svojine”, rekao je Sljusar Global Tajmsu na sajmu Avijacija Kine u južnom gradu DŽuhai, dodajući da će avion biti 10 odsto jeftiniji od konkurentskih.

Prema podacima objavljenim na internet stranicama francuskog i američkog proizvođača aviona, kataloška cena Erbasa A350 koji ima 280 sedišta iznosi 272,4 miliona dolara, dok Boing 787 sa 290 sedalnih mesta košta 264,6 miliona dolara.

Njihov kinesko-ruski rival će svoj prvi probni let imati za sedam godina, navode iz COMAC-a, i dodaju da će isporuke krenuti tri godine kasnije, prenosi AFP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike