Rusi pomogli Trampu da pobedi?

Fejsbuk je objavio da je identifikovao više od 100.000 dolara vrednih političkih oglasa kreiranih preko lažnih profila, koji su plaćeni sa računa povezanih sa Moskvom, piše “Njujork tajms“. Time je američka javnost dobila još jedan dokaz o umešanosti Rusije u američke presedničke izbore 2016. godine, navodi američki dnevnik.

Većina tih oglasa (njih oko tri hiljade) nisu pozivala na glasanje za konkretnog kandidata, ali su se bavila društvenim pitanjima koja su izazivala velike podele u javnosti, poput prava seksualnih manjina, rasizma, kontrole korišćenja oružja i imigranata.

Radilo se o 470 lažnih profila i stranica koji su u međuvremenu navodno ugašeni, prenosi „Jutarnji list“.

Osim što povezuju Rusiju s ciljnim uticajem na izbore u Americi, za koje su američke obaveštajne službe već ranije zaključile da je rađeno s namerom da se pomogne Donaldu Trampu i našteti Hilari Klinton, ovo otkriće je i podsetnik na to koliko opasnu ulogu Fejsbuk ima u širenju lažnih vesti i neproverenih informacija, navodi „Njujork tajms“.

Iz Fejsbuka su rekli da je lažne profile kreirala ruska kompanija “Internet riserdž ejdžensi“, poznata po tome da koristi “trolove“ za različite objave i komentare na društvenim mrežama i veb stranicama.

Zaposleni u Fejsbuku u sredu su o svojim otkrićima informisali odbore američkog Kongresa i Senata koji ispituju rusku umešanost u američke predsednicke izbore 2016.

“Podelili smo informacije sa američkim vlastima i nastavićemo da radimo sa njima po potrebi“, navedeno je u saopštenju.

Iz Fejsbuka nisu dali primere spornih reklama, niti su rekli koliko ih je ljudi videlo, ali, Tramp je na pitanjima kojima su se reklame bavile, poput ograničavanja imigracije u SAD, praktično izgradio svoju kampanju i na kraju dobio izbore.

Osim spomenutih 3.000 oglasa, iz Fejsbuka su detektovali još 2.200 sumnjivih oglasa koji su koštali oko 50.000 dolara, a koji bi takođe mogli da upućuju na rusku umešanost u američke izbore.

Neki od tih oglasa kupljeni su sa Fejsbuk profila cije IP adrese su iz SAD, ali je jezik podešen na ruski.

FBI, CIA i NSA su još u januaru zaključili da je ruska vlada, po direktnoj naredbi ruskoig predsednika Vladimira Putina, zaslužena za hakovanje hiljade mejlova i drugih dokumenata sa namerom da se našteti kampanji Hilari Klinton, kao i njenoj ličnoj reputaciji.

Osim toga, obaveštajne agencije zakljucile su da su stotine ruskih trolova na društvenim mrežama redovno objavljivali anti-Klinton poruke.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Vera

    Ameri su već dosadni sa ovom temom….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike