U trendu

Rusija: Bez napretka u primeni memoranduma UN sledi suspenzija dogovora o žitu

MOSKVA – Ukoliko ne bude napretka u primeni memoranduma Rusije i UN o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda, ruska strana će suspendovati učešće u ovoj inicijativi za izvoz žitarica iz crnomorskih luka, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Odluka o daljem produženju inicijative zavisiće od napretka u ispunjavanju uslova dogovorenih u memorandumu između Rusije i Ujedinjenih nacija, ističe se u saopštenju ruskog MSP, prenosi TAS S.

„Naše učešće u crnomorskoj inicijativi za žito biće prekinuto bez napretka u implementaciji navedenih zahteva, koji apsolutno nisu novi i trebalo bi da se rešavaju u okviru memoranduma Rusije i UN“, ukazuje se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina nisu imale prigovore na produženje ugovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka za 60 dana, stoji u saopštenju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objašnjava da je odluka da se dogovor skrati na 60 dana doneta imajući u vidu izostanak napretka u postupku ukidanja ograničenja na ruski izvoz.

„Ovaj stav je zvanično saopšten i turskoj i ukrajinskoj strani Crnomorske inicijative, kao i predstavnicima UN i na njega nije bilo formalnih primedbi“, navodi se u saopštenju MSP Ruske Federacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.