U trendu

Rusija: Bivši predsednici doživotni senatori ako to žele

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o izmenama procedure formiranja Senata, gornjeg doma parlamenta, koji između ostalog omogućava bivšim predsednicima da budu doživotni senatori ako to žele.

Po novom zakonu bivši predsednik stiče status senatora od trenutka podnošenja zahteva Savetu federacije, za šta ima rok od tri meseca od dana prestanka obavljanja funkcije. Ukoliko su mu ovlašćenja istekla pre usvajanja zakona, zahtev može da se podnese u bilo kom trenutku, prenosi TAS S.

Zakon takođe omogućava aktuelnom predsedniku države da imenuje senatore, kojih može biti najviše 30, a samo sedam može imati doživotno članstvo, dok ostalima mandat traje šest godina.
Zakon može da odnosi samo na državljane Ruske federacije, starije od 30 godina sa besprekornom reputacijom, koji stalno borave u Rusiji, koji nemaju državljanstvo strane države ili dozvolu boravka ili bilo koji drugi dokument kojim se potvrđuje njihovo pravo na stalni boravak u stranoj državi.
Osobe koje su izdržavale teške zatvorske kazne ili optužene za teška ili srednje teška krivična dela neće moći da obavljaju funkciju senatora, predviđeno je ovim zakonom, koji je objavljen i već je stupio na snagu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar