U trendu

Rusija će proučiti podatke Izraela o obaranju aviona

Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je ponudu Izraela da podeli detaljne informacije o izraelskom napadu iz vazduha koji je izazvao vatru sirijskih snaga pri čemu je oboren ruski izvidjački avion, saopštio je danas Kremlj.

Sirijske snage su u ponedeljak uveče greškom pogodile ruski izvidjački avion „Iljušin Il-20“, umesto izraelskog borbenog aviona, ubivši 15 ljudi.

Ministarstvo odbrane Rusije je optužilo Izrael za gubitak aviona, ali je Putin nastojao da smanji napetost ukazujući na „lanac tagičnih slučajnih okolnosti“.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u utorak u telefonskom razgovoru s Putinom izrazio žaljenje zbog pogibije posade ruskog aviona, optuživši Siriju i ponudivši da pošalje komandata izraelskih vazduhoplovnih snaga u Moskvu da iznese detalje.

Putinov potparol Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da će ruski eksperti proučiti podatke koje će obezbediti šef izraelske avijacije.

Četiri izraelska aviona F-16 su oko 22 sata u ponedeljak napala sirijsko postrojenje oružja na severozapadu Sirije,a Moskva je optužila Izrael da su ti avioni, prilazeći svojim metama, koristili rusku letelicu kao štit.

Izrael je potvrdio da je gadjao to postrojenje, ali je naveo da su se avioni već vratili u izraelski vazdušni prostor kada je pao ruski avion.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar