U trendu

Rusija će Siriji isporučiti antiraketne sisteme S-300

Rusija će u roku od dve nedelje isporučiti moderne antiraketne sisteme  S-300 sirijskoj vojsci koja je greškom srušila jedan ruski avion posle napada izraelske avijacije, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Sirijske oružane snage će za dve nedelje biti opremljene modernim sistemima S-300. Oni su u stanju da presretaju letelice na daljini od preko 250 kilometara i mogu istovremeno da pogode više ciljeva u vazduhu“, rekao je on i dodao da do sada ti moderni sistemi nisu bili isporučeni Siriji zbog rezervi Izraela.

Šojgu je rekao da sistemi koji će biti poslati Siriji znatno pojačati njene odbrambene kapacitete i predstavljati odgovarajući odgovor na izraelsku ulogu u rušenju ruskog aviona prošle nedelje, prenosi Sputnjik.

Novi sistemi za protivvazdušnu odbranu biće postavljeni da se poveća bezbednost ruskih vojnika stacioniranih u Siriji, a takodje će osigurati identifikaciju ruskih aviona od strane sirijske vazdušne odbrane, rekao je Šojgu.

On je rekao i daće Rusija će ometati komunikacije svakog aviona koji gadja Siriju iz Sredozemlja.

Ruski avion Iljušin Il-20 oborila je greškom prošlog ponedeljka sirijska protivavionska odbrana u pokušaju da se suprotstavi napadu četiri izraelska aviona F-16 na postrojenje s oružjem kraj lučkog grada Latakije.

Ministarstvo odbrane Rusije juče je zvanično optužilo Izrael za obaranje ruskog vojnog aviona nad Sirijom, navodeći da je izraelska vojska odgovorna za „kriminalnu nemarnost“. Rusija je zaključila da ju je Izrael namerno obmanuo o planiranom udaru kraj Latakije, čime je sprečeno da ruski avion na vreme odleti na bezbedno.

Rusija se takodje usprotivila tvrdnjama Izraela da je avion oboren kada su se izraelski avioni vratili na izraelsku teritoriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.