najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija će učiniti sve da oslabi jedinstvo NATO-a

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski upozorio je tokom posete Budimpešti da će Rusija učiniti sve da oslabi jedinstvo NATO-a i da zato odluke sa julskog samita u Varšavi o razmeštanju NATO snaga na istočnom krilu, u Poljskoj i baltičkim zemljama, moraju da budu tek početak procesa jačanja savezničkih snaga na granicama sa Rusijom.

“Rusija će pribeći svim sredstvima da oslabi jedinstvo NATO-a”, kazao je u ponedeljak Vaščikovski na redovnom savetovanju madjarskih ambasadora u svetu u Budimpešti na kojem su, pored Vaščikovskog, ovogodišnji gosti bili i šef diplomatije Češke Lubimor Zaoralek i Slovačke Miroslav Lajčak, javljaju danas poljski mediji.

Vaščikovski je sa skepsom podsetio na izjavu šefa madjarske diplomatije Petera Sijarta da Rusija nema nameru da napadne nijednu članicu NATO-a i kazao da se nada da će vreme pokazati da je madjarski ministar u pravu.

“Nadajmo se da će vreme pokazati da si bio u pravu. Ipak, jedno znam sigurno a to je da su 2014. godine rat i agresija prvi put postali deo evropske politike od Drugog svetskog rata a OEBS, važan element evropske arhitekture bezbednosti pokazao je da nije u stanju da izadje efikasno na kraj sa ukrajinskom krizom”, rekao je Vaščikovski.

Poljskim novinarima nakon sastanka sa ambasadorima Vaščikovski je priznao da ne uvidjaju svi u EU, u NATO-u, pa čak i u regionu Višegradske grupe ozbiljnost pretnji koje dolaze iz Rusije.

“Mi smo u teškom položaju zato što smo susedi Rusije i Ukrajine, znači susedi i agresora i žrtve agresije. Neke zemlje Višegradske grupe su dalje od te zone sukoba ali više su izložene talasu imigranata i izbeglica i veći značaj pridaju tim problemima. Medjutim, to nisu stvari koji bi medju nama izazvali nesporazume tako da ne možemo da saradjujemo”, kazao je Vaščikovski.

Cela Višegradska grupa, bez izuzetaka složno podržava evrointegraciju zapadnog Balkana.

“EU treba proširiti da bi bila jača. Živimo u susedstvu zapadnog Balkana i dobro znamo da je najbolji put za bezbednost i stabilnost Zapada evropska integracija. Zato podržavamo naše kolege sa zapadnog Balkana i podržavamo predsedavanje Slovačke EU da proširenje Unije na zapadni Balkan održava na dnevnom redu”, kazao je šef madjarske diplomatije Sijarto,
prenela je poljska televizija TVN24.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike