U trendu

Rusija da bude aktivnija u odredjivanju budućeg kursa Srbije

Politika rukovodstva Beograda nije bez alternativa i Rusija mora da bude aktivnija kada je reč o budućem kursu Srbije, smatra ruska ekspertkinja za Balkan Jelena Guskova.

Gostujući u emisiji ruske državne televizije Centar Guskova je rekla da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić došao u Moskvu da bi primio orden, a onda i da se sretne s predsednikom Vladimirom Putinom i patrijarhom Kirilom, „i da kada dodje u Srbiju ispriča svom narodu da Moskva podržava orijentaciju Srbije na NATO, odnosno potpisivanje sporazuma sa NATO“, rekla je Guskova.

„U stvari, Rusija nije izražavala neku otvorenu podršku ti procesima (potpisivanje sporazuma sa NATO) u Srbiji. Obrnuto. Rusija je zabrinuta zbog onoga što se dešava u Srbiji, o tome su govorili predstavnici Ministarstva spoljnih poslova. Imamo savršeno jasnu poziciju koju Nikolić dobro zna“, navela je ona.

Guskova je rekla da kada Rusija „gradi svoju politiku prema Balkanu, prema Srbiji i Crnoj Gori, treba da zna da politika koju vode je politika vrhuške Srbije“.

„To je politika rukovodstva zemlje, političke elite koja je oko predsednika i premijera“, dodavši da je stanovništvo „veoma razočarano“ njom.

Ona je rekla da je posle ratifikacije sporazuma sa NATO „narod prvi put izašao na ulicu i pokazao svoj protest“.

Po njenim rečima, „Srbija ne vodi samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku“, ali je uspela da sačuva uslovnu nezavisnost ne uvodeći sankcije Rusiji. U svemu ostalom, dodala je ona, u potpunosti ispunjava sve zahteve Zapada.

Na konstataciju novinara da nema šanse da na vlast dodju nove političke snage koje bi bile više okrenute Rusiji, ona je rekla da to ne mora da znači i da „šanse uvek ima“.

Navela je da su gradjani u Srbiji „vrlo razočarani politikom koju vodi sadašnje rukovodstvo“, da je Nikolić uveren da će na vlast na izborima krajem aprila doći „novi-stari ljudi“ i da će moći da produže svoju politiku, ocenivši da „ne mora da znači da će biti tako“.

„Mi ne možemo danas da govorimo da je to politika bez alternative. Naravno da ima alternativu i Rusija mora da bude aktivnija u tome“, ocenila je Guskova, koja je bliska vladajućim krugovima.

Ona je kazala da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posle potpisivanja sporazuma sa NATO u februaru izrazilo poziciju Moskve i da je upravo ta pozicija „uticala na to da ljudi sa takvom uverenošću izadju na ulice“ u Srbiji.

„Zato je i ovde naša jasna pozicija veoma važna u opredeljivanju budućeg kursa Srbije“, dodala je Guskova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.