najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija da ne bude u Savetu UN za ljudska prava

Više od 80 humanitarnih organizacija i organizacija za ljudska prava tražilo je danas od članica UN da ne izaberu Rusiju u Savet UN za ljudska prava zbog vojnih akcija Moskve u Siriji.

Među potpisnicima ovog apela, koji je upućne pred izbore za 14 mesta u 47-članom Savetu, jesu Hjuman rajts voč, Ker internešenel i Refudžis internešenel, prenosi AFP.

Generalna skupština UN će u petak glasati o izboru novih članova Saveta UN za ljudska prava, čiji će trogodišnji mandat početi 2017. godine.

Rusija, Mađarska i Hrvatska su se kandidovale za dva mesta koja predstavljaju grupu zemalja istočne Evrope u Savetu.

Nevladine organizacije su pozvale članice UN da “ozbiljno preispitaju da li je Rusije zbog njene podrške vojnim akcijama u Siriji u kojima stradaju civili i civilni objekti, podobna da bude u glavnom telu UN za ljudska prava”.

Rusija, navodi AFP, podržava rat sirijskog predsednika Bašara al Asada protiv opozicionih pobunjenika i takozvane Islamske države od septembra 2015. godine.

Očekuje se da će mesto u Savetu sigurno dobiti Kina i Saudijska Arabija, budući da su njihove regionalne grupe istakle kandidaturu četiri zemlje za četiri mesta. Druge dve zemlje su Irak i Japan.

Brazil, Kuba i Gvatemala će se boriti za dva mesta koja predstavljaju Latinsku Ameriku.

Afrika je takođe kandidovala četiri kandidata za četiri mesta, tako da će Egipat, Ruanda, Južna Afrika i Tunis sigurno ući u Savet.

SAD i Britanija su se kandidovale za dva mesta koja predstavljaju zapadnu Evropu i druge.

Savet UN za ljudska prava je formiran 2006. godine sa zadatkom da prati kršenja ljudskih prava i naročito da formira komisiju za istragu o Severnoj Koreji koja je dovela do zahteva za suđenje za ratne zločine režimu u Pjongjangu.

Savet je prošle nedelje tražio da komisija za istragu o Siriji sprovede specijalnu istragu o kršenjima ljudskih prava u Alepu.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Kvrga

    Gorane;Zaboravio si Kroaciju;,Zamisli da ona odlučuje dali su nekom povređna ljucka prava ili ne..Mislim smiješno..Ovaj Svijet je u totalnom haosu i najverovatnije je neizbežan treći svetski rat!!Zamisli te tu organizacuj koja odlučuje o ljuckim pravima;Brazil.Gvatamala,,Saudisku Arabiju;Irak,Egipat,Ruanda itd..Šta reći na sve ovo osim ;strašno kakvi smo mi ljudi..pokušavaju Rusiju da satanizuju i to oni koji su 100 puta gori od njih.Neće na dobro sve ovo da izađe..jedino mi žao što će mnogi nedužni ljudi čak i Narodi da nastradaju.

  2. goran manic

    Gle perjanica ljudskih prava Saudijske Arabije, Iraka, Ruande… E, nećete to da pokvarite, gospodo Rusi!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike