Rusija „duboko zabrinuta“ zbog turskih operacija u Siriji

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas duboku zabrinutost zbog vojnih operacija Turske u Siriji, upozorivši na rastuće napetosti zbog napada Ankare na pripadnike kurdskih milicija na granici.

Foto: Beta

Foto: Beta

Rusija, koja je saveznik sirijskog režima, uspostavila je čvršći odnos sa sirijskim Kurdima koji su nedavno otvorili i predstavništvo u Moskvi.

„Duboko smo zabrinuti zbog onoga što se događa u pograničnom području između Sirije i Turske,“ navelo je rusko ministarstvo u saopštenju.

Vazdušne i kopnene operacije Turske rizikuju da dodatno pogoršaju situaciju u zoni konflikta, upozorila je Moskva.

„Turska ofanziva na čijoj su meti i ekstremisti Islamske države i kurdske milicije u Siriji mogla bi dovesti do smrti miroljubivih civila i rasplamsavanja međunacionalnh tenzija između Kurda i Arapa,“ navelo je ministarstvo u Moskvi.

Moskva, koja je u septembru počela kampanju bombardovanja kojom podržava snage Bašara al Asada smatra da se sirijski sukob može resisti isključivo na čvrstim osnovama međunarodnog prava i poziva na „široki dijalog unutar Sirije uz učešće svih etinčkih grupa i veroispovesti uključujući Kurde,“ navodi AFP.

Ankara smatra da je smena Asada od ključnog značaja za okončanje sukoba sa čim se Rusija i Iran ne slažu.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar