U trendu

Rusija i EU osudile Koreju zbog novog lansiranja

Najnovije lansiranje rakete koje je Severna Koreja (DPRK) izvela, zvanični Kremlj okarakterisao je kao deo serije neprihvatljivih provokacija, a Evropska unija kao „nečuvenu provokaciju“ , javljaju agencije.

„Mi u Rusiji smo duboko zabrinuti zbog ovih provokativnih lansiranja koja potpiruju dalje tenzije. Jasno iskazivanje našeg stava da su takva lansiranja neprihvatljiva, jeste najrealnija stvar koju sada možemo da učinimo“, rekao je Peskov.

On je u konferencijskom pozivu sa novinarima naglasio da su članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ujedinjeni u osudi tog lansiranja, preneo je Rojters.

Kako prenosi AFP, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, osudila je taj potez Severne Koreje i pozvala na jačanje sankcija toj zemlji.

Međunarodna zajednica, kako se navodi, nada se da će ekonomske sankcije uskratiti novac Severnoj Koreji da nastavi nuklearni i raketni program, ali i da će izvršiti pritisak na tu državu da uđe u pregovore o njegovom obstavljanju.

„Današnje lansiranje još jedne balističke rakete iznad Japana koje je DPRK izvela je nova nečuvena provokacija“, rekla je Mogerini.

Prema njenim rečima, EU će uvesti najnovie mere protiv pojedinaca i organizacija danas i nastaviti sa naporima za proširenje vlastitog režima sankcija koji su već u toku.

Kako je francuska agencija ranije podsetila, najnovije lansiranje balističke rakete iznad Japana usledilo je nakon što je Savet bezbednosti UN uveo osmi set sankcija Severnoj Koreji zbog izvođenja šestog nuklearnog testa početkom ovog meseca.

Južnokorejska vojska je ranije saopštila da je Severna Koreja ispalila neidentifikovanu raketu iz četvrti Sunan u prestonici Pjongjangu u pravcu istoka.

Raketa je preletela preko severnog Japana, a prema izveštajima japanskog sistema za uzbunjivanje, pala je oko 2.000 kilometara istočno od Hokaida.

Japanska vlada je najoštrije protestovala zbog najnovije provokacije Severne Koreje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike