najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija gradi ogromni vojni radar na Arktiku?

Širokoopsežni radar, sposoban da identifikuje vazdušne i morske ciljeve udaljene stotinama kilometara, počeće da radi na arhipelagu Nova Zemlja na ruskom Arktiku 2017. godine, prenosi „Rosijska gazeta“ pozivajući se na pres-službu Ministarstva odbrane Rusije.

U toj oblasti će raditi ukupno šest takvih radara, naveli su zvaničnici, preneo je ruski sajt Sputnjik.

Zamenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov, koji je posetio gradilište, rekao je da će istovremeno u blizini biti izgrađena pista sposobna da primi sve vrste borbenih letelica.

Takozvani radar „preko horizonta“ je vrsta radarskog sistema koji može da detektuje ciljeve na veoma velikim opsezima, udaljene stotinama i hiljadama kilometara, van vidokruga radara, što je granica za obične radare.

On je imun na „nevidljivu“ (stelt) tehnologiju i koristi ogroman antenski sistem dug do pet kilometara i visok pet metara, kako bi identifikovao vazdušne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara.

Tokom vojne vežbe 2014. godine radar „Podsolnuh“ (Suncokret) je detektovao četiri bombardera Suhoj Su-24 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je „oborila“ sva četiri „uljeza“.

Stariji brat „Podsolnuha“ širokoposežni radar „Volna“ ima domet od tri hiljade kilometara i trenutno radi u blizini lučkog grada Nahotka na ruskom Dalekom istoku.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    Amerika se brani u Evropi, Rusija se brani na Severnom polu… Sprem’te se, sprem’te…!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike