U trendu

Rusija hoće Trampa, ali da li je on zaista za nju bolji?

Moskva ne ostavlja prostor za sumnju za kojeg kandidata navija na predsedničkim izborima u SAD, ali da li je kandidat republikanaca Donald Tramp zaista bolja opcija za Rusiju, pita Dojče vele i podseća da su i prethodne američke predsednike nazivali „prijateljima Rusije“, kao sada Trampa.

Prema anketi nezavisnog Centra Lavada, 80 odsto ruskih ispitanika SAD vide „krajnje negativno“, ali je Tramp veoma popularan – 38 odsto Rusa smatra da bi on bio bolji predsednik, dok bi za kandidata demokrata Hilari Klinton glasalo njih devet odsto.

Ekscentrični milijarder je, međutim, nakon početnih simpatija iskazanih prema Putinu, počeo da pokazuje neodređena osećanja, navodi Dojče vele u delu teksta sa podnaslovom „Tramp okreće Moskvi leđa“.

Kada su ga u Nevadi pitali zašto voli ruskog predsednika Vladimira Putina, Tramp je odgovorio da ga niti voli niti mrzi.

„Možda ćemo uspostaviti dobar odnos. Možda će nam odnos biti strašan, a možda i nešto između“, poručio je Tramp.

S druge strane, podseća Dojče vele, Putin je sredinom oktobra na ekonomskom forumu u Moskvi, rekao da je teško voditi dijalog sa postojećom američkom administracijom.

„Dijalog praktično ne postoji. Ta administracija formuliše svoje zahteve i insistira na tome da se oni ispune. To nije dijalog. To je diktat“, ocenio je Putin.

Trampov kandidat za potpredsedničko mesto Majk Pens, primećuje taj medij, preokrenuo je Putinovu formulaciju o nedostatku dijaloga, navodeći primer Sirije.

On je u jednom televizijskom duelu govorio o „korumpiranom sistemu“ u Rusiji dodajući da Putin „najveličanstvenijoj zemlji na svetu“ diktira svoje uslove.

I sam Tramp je, ističe nemački medij, nazvao rusku vojnu operaciju u Siriji povredom sporazuma.

Novinar moskovskog lista Komersant Sergej Strokan rekao je da će Rusija, ako ne bude čula ove „jasne reči“ iz Amerike, u odnosima sa SAD opet „stati na grabulje“.

On je podsetio da su u Rusiji za vreme predizborne kampanje u SAD 2008. odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu nazivali „prijateljem Rusije“, a da je negativac iz ruske perspektive bio tadašnji republikanski kandidat Džon Mekejn.

Pre Obame, bivši američki predsednik Džordž Buš je, prema Putinovim rečima, bio čovek kome se duboko zagledao u oči i „razumeo njegovu dušu“.

„Nastalo je muško prijateljstvo na Bušovom ranču, no ono nije sprečilo američku invaziju Iraka kojoj se Rusija protivila“, navodi Dojče vele.

Sada je, ocenjuje taj medij, na redu Tramp.

„U jednoj epizodi Simpsonovih glavni junak Homer Simpson izlazi da glasa na predsedničkim izborima u SAD. Na biralištu sretne čoveka koji izgleda kao Putin – nag do pojasa i na konju. “Putin“ prognozira da će Tramp dobiti 102 odsto glasova. Da li je ovakva blagonaklonost prema magnatu iz Njujorka u stvarnom životu dobra za Rusiju? Ne bi se reklo“, zaključuje Dojče vele.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike