U trendu

Rusija i SAD potpisale sporazum o vazdušnim napadima u Siriji

Rusija i SAD potpisale su danas sporazum o vazdušnim napadima u Siriji kako bi izbegle incidente prilikom letova avijacije.

Portparol Pentagona Piter Kuk izjavio je, iako je vlada Rusije insistirala da tekst sporazuma ostane tajna, da dogovor reguliše protokole, određuje frekvencije koje obe strane treba da koriste za komunikaciju i uspostavlja radnu grupu koja će razgovarati o daljim pitanjima.

Kuk je rekao novinarima da sporazum ne uključuje razmenu informacija o ciljevima vazdušnih napada.

Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov izjavio je u Moskvi da potpisivanje memoranduma predstavlja pozitivan korak koji ima „važno praktično značenje“, prenele su ruske novinske agencije.

Antonov je kazao da će američki i ruski vojni zvaničnici uspostaviti neprekidan tok kanala komunikacije i „utvrditi mehanizam interakcije, uključujući uzajamnu pomoć u kriznim situacijama“.

On je istakao da memorandum „ne menja principijelni stav Rusije“.

Rusija je krajem septembra počela vazdušnu operaciju u Siriji u sardanji sa vladom te zemlje. SAD predvode međunarodnu koaliciju koja sprovodi vazdušne napade protiv terorističke organizacije Islamska država u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar