U trendu

Rusija i Turska zabrinute zbog odluke SAD o Jerusalimu

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan danas su tokom telefonskog razgovora izrazili zabrinutost zbog odluke SAD da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, saopšteno je iz Kremlja.

„Obe strane su izrazile ozbiljnu zabrinutost u vezi s odlukom SAD o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i objavljivanjem planova za preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim. Takvi koraci mogu naškoditi bliskoistočnom mirovnom procesu“, navodi se u saopštenju koje je preneo TASS.

Erdogan je Putina obavestio o sazivanju vanredne sednice Organizacije islamske saradnje u Istanbulu 13. decembra, posvećene situaciji u Jerusalimu.

Dva lidera su se saglasila da je dalja eskalacija napetosti u regionu nedopustiva i da napori medjunarodne zajednice treba da budu usmereni na podsticaj izraelsko-palestinskim pregovorima o kompromisnom rešenju svih problema, pa i statusa Jerusalima.

„Ponovljena je privrženost Rusije i Turske postizanju pravednog i održivog rešenja bliskoistočne krize na osnovama, pre svega, relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN i ostvarenja prava palestinskog naroda na državu“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.