U trendu

Rusija ima ključnog svedoka hemijskog napada (video)

Stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Aleksandar Šuljgin namerava da traži da dečak sa snimka nevladine organizacije „Beli šlemovi“ govori o primeni vladinih snaga hemijskog oružja kako bi se dokazalo da je incident u Dumi bio provokacija.

„U nekom trenutku sam kazao zapadnim kolegama: ’Verovatno ćemo sa vama drugačije razgovarati, pošto ne razumete šta vam govorimo. U Hag ćemo vam dovesti žive svedoke koji će vam potvrditi da je to bila nameštaljka‘. Uradiću sve kako bi dečak ovde govorio“, rekao je Šuljgin.

Dečak – "žrtva" hemijskog napada razotkrio najveću prevaru Zapada u Siriji

Dečak – "žrtva" hemijskog napada razotkrio najveću prevaru Zapada u Siriji

Gepostet von Sputnik Srbija am Donnerstag, 19. April 2018

On nije isključio da detetu mogu da zabrane da govori.

„Sve je moguće, oni ništa ne žele da slušaju. Rade ne razmišljajući. Kuda oni prođu tu trava više ne raste“, rekao je diplomata.

Sirijski dečak Hasan Dijab, koji je u izrežiranom snimku „Belih šlemova“ predstavljen kao žrtva hemijskog napada u Dumi, ranije je ispričao detalje o snimanju. Ratni izveštač televizijskog kanala „Rusija 24“ Jevgenij Podubni naveo je da su dečaka primorali da učestvuje u snimanju videa.

Ranije je Zapad optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Dumu u Istočnoj Guti i zapretio Siriji vojnim napadima. Moskva je negirala informaciju o bombi s hlorom, koju je, navodno, bacila sirijska vojska.

SAD, Velika Britanija i Francuska su 14. aprila ujutru izvele raketni napad na sirijske administrativne objekte, koji su, prema njihovom mišljenju, korišćeni za proizvodnju hemijskog oružja.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.