U trendu

Rusija: Izraelski avioni bili u zoni u kojoj je pao „iljušin“

MOSKVA – Podaci sa radara ruskog raketnog sistema S-400, koji je raspoređen u vazdušnoj bazi Hmejmim u Siriji, pokazuju da su izraelski borbeni avioni F-16 bili u zoni u kojoj je oboren ruski vojni avion „iljušin“, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je time opovrgao saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da su izraelski avioni, u trenutku kada je ruski avion oboren iznad Sirije 18. septembra, već bili u izraelskom vazdušnom prostoru, navodi Tas s.

Konašenkov je, kao dokaz, prikazao slajd na kojem se vidi razvoj situacije u vazduhu nakon incidenta.

„Signal ruskog „Il-20″ nestao je sa radara. Ali, želeo bih da vam skrenem pažnju na činjenicu da su izraelski F-16 i dalje u toj oblasti, pri čemu je jedan od njih u neposrednoj blizini mesta na kojem je došlo do incidenta“, rekao je on.

Konašenkov je napomenuo da je taj izraelski F-16 promenio pravac i visinu letenja odmah nakon incidenta, a jasno su ga registrovali radari sistema S-400.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije juče je izjavio da su vazduhoplovne snage Izraela i oni koji su donosili odluke jedini krivci za obaranje ruskog aviona „Il-20“ u Siriji.

Prema njegovim rečima, „objektivni podaci pokazuju da akcije izraelskih pilota koje su dovele do smrti 15 pripadnika ruske vojske, ukazuju ili na nedostatak profesionalnosti ili na krivični prestup iz nehata“.

Izraelska vojka i dalje tvrdi da njihovi borbeni avioni nisu koristili ruski avion „iljušin Il-20“ kao zaklon od sirijskih projektila jer su, kako navode, bili u vazdušnom prostoru Izraela, kada je ruska letilica oborena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.