najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija jača Ratnu mornaricu da odgovori NATO-u

Jačanje strateških položaja Ratne mornarice Rusije u Crnom moru, i prisustva na Atlantiku i Mediteranu, jedne su od glavnih orijentacija nove “pomorske doktrine” Rusije, usvojenih zbog “neprihvatljivog širenja” NATO kod ruskih granica, saopšteno je danas u Moskvi.
Kremlj je danas objavio na internetu dokument o novoj vojnoj doktrini Rusije zbog širenja NATO-a u Srednjoj Evropi i u kontekstu tenzija između Rusije i Zapada izazvanih ukrajinskom krizom.

U delu dokumenta o Ratnoj mornarici, Rusija ukazuje na “neprihvatljiv karakter približanja NATO-a njenim granicama”.

U tekstu na 46 strana navodi se i razvoj infrastrukture Crnomorske flote na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija anektirala marta 2014. godine. Dokument tamo predviđa “ubrzanu i potpunu rekonstrukciju strateških položaja Rusije” i ističe “podršku miru i stabilnosti”.

Potpredsednik Vlade, Dmitrij Rogozin istakao je značaj prisustva na Atlantiku, Arktiku i Mediteranu.

“Te promene ukazuju da Rusija poklanja posebnu pažnju jačanju svog pomorskog vojnog prisustva kako bi kontrirala NATO-u”, ocenio je vojni analitičar Aleksandar Golc.

NATO koji sistematski navodi da Rusija šalje vojnike na istok Ukrajine, odlučio je u februaru da ojača svoju odbranu na istočnim obodima Evrope, formirajući nove snage za brzo reagovanje od 5.000 vojnika. Centri tih snaga su u Bugarskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike