U trendu

Rusija: Letonija nastavlja da marginalizuje rusku manjinu

MOSKVA – Letonske vlasti nastavljaju da preduzimaju korake kojima marginalizuju rusku manjinu u toj zemlji, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
„Duboko žalimo zbog odluke koju je letonski Ustavni sud doneo 23. aprila po tužbi u vezi sa izmenama i dopunama zakona o obrazovanju koju je predložila partija Harmoni u julu 2018. godine“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi TAS S.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da je Sud priznao reformu obrazovanja, „koja je zapravo usmerena na eliminaciju dvojezičnih škola“, koje su u skladu sa Ustavom zemlje i drugim zakonima, i da je „ova pogrešna presuda konačna i protiv nje se ne može uložiti žalba“.

„Iznenađujuće je da litvanski Ustavni sud posmatra nastojanja nacionalnih manjina da očuvaju svoj jezik i kulturu kao problem, a ne kao njihovo pravo. Sud je dao prioritet mišljenju letonskog Ministarstva inostranih poslova i Ombudsmana za ljudska prava, ignorišući legitimne interese učenika i njihovih roditelja“, dodaje se u saopštenju.

„Takvom odlukom, koja je u skladu sa litvanskom antiruskom politikom, vlasti ove zemlje su pokazale otvoreno nepoštovanje brojnih preporuka za poboljšanje stanja u oblasti obrazovanja. Zapravo, oni uporno preduzimaju korake za marginalizaciju dela stanovništva koje govori ruskim jezikom“, zaključilo je rusko ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar