U trendu

Rusija: Neprijateljska i neprihvatljiva odluka Londona o proterivanju diplomata

Ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovanko izjavio je danas da je neprijateljska i neprihvatljiva odluka Velike Britanije o proterivanju 23 ruske diplomate.

Ruska ambasada saopštila je da je Jakovenko pozvan u britansko Ministarstvo spoljnih poslova gde je obavešten o proterivanjima, preneo je Asošijetid pres.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je danas proterivanje ruskih diplomata i druge mere kao odgovor na napad nervnim agensom na ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

„Smatramo ove neprijateljske mere potpunio neprihvatljivim, nepravednim i kratkovidim“, rekao je Jakovenko.

U ponoć je istekao rok koji je Mej dala Rusiji da objasni kako je nervni agens, razvijen u Rusiji, dospeo u Solzberi gde su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

Ona je danas najavila mere protiv Rusije i rekla da Rusija nije dala „nikakvo objašnjenje“ kako je sporni nervni agensi iskorišćen u Velikoj Britaniji, navodeći da je odgovor Moskve „sarkazam, prezir i prkošenje“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Rusija ne prihvata „neosnovane“ optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju u bolnici posle trovanja u Solzberiju prošle nedelje. Detektiv koji je reagovao u incidentu se takodje razboleo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.