U trendu

Rusija: Nismo dobili zahtev SAD za kontakt Lavrova i Blinkena

MOSKVA – Moskva nije dobila zahtev Vašingtona za telefonski kontakt ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Osim medijskih izveštaja, nije bilo nikakvih zahteva. Mi se rukovodimo uobičajenom diplomatskom praksom, a ne megafon diplomatijom“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi TAS S.

Blinken je izjavio da za nekoliko dana planira da razgovara sa Lavrovom o pitanjima izvoza žitarica iz Ukrajine i mogućeg oslobađanja državljana SAD pritvorenih u Rusiji.

Si-En-En je ranije objavio da je posle višemesečne interne debate, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD za košarkašicu Britni Griner i marinca Pola Vilana koji su zatvorenu u Rusiji.

Državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su SAD pre nekoliko nedelja iznele Moskvi „značajan predlog“ za razmenu Vilana i Grinerove, koji su u Americi klasifikovani kao „nezakonito pritvorene“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar